کارآفرینی مربوط به ایجاد کسب و کاری جدید است که قبلاً وجود نداشته است. به گفته ی بیل اولت نویسنده کتاب “راه اندازی کسب و کار”، کارآفرینی حداقل میتواند به دو مفهوم بسیار متفاوت اشاره کند.این تفاوت ها تاثیر به سزایی دارند، زیرا هریک از این دو نوع کارآفرینی اهداف و نیازهای متفاوتی را در خود دارند.
کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط
نوع اول کارآفرینی مربوط به کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط است. به احتمال زیاد، این نوع کسب و کار را یک نفر برای خدمت به بازار محلی راه انداخته است و تبدیل به کسب و کاری کوچک یا متوسط میشود که در این بازار محلی خدمات رسانی میکند. این نوع کسب و کار را اغلب فرد و نزدیکانش تأسیس می کنند که به احتمال زیاد کسب و کاری خانوادگی است و کنترل دقیق کسب و کار کوچک در آن مهم است. “پاداش” کسب و کار برای این بنیانگذاران در درجه اول در قالب استقلال شخصی و جریان نقدی حاصل از کسب و کار است.
به طور کلی این نوع کسب و کار، نیاز به جمع آوری پول زیادی ندارد. زمانیکه پول مورد نیاز برای این کسب و کار فراهم شود، به سرعت موجب افزایش درآمد و ایجاد شغل میشود. چنین کسب و کارهایی میتواند از لحاظ جغرافیایی پراکنده باشد و مشاغلی که آنها ایجاد میکنند عمدتاً “غیر قابل مبادله” است؛ به این معنی که برای کاهش هزینه ها نمیتوان آنها را به جای دیگر انتقال داد. غالباً این کسب و کارها خدماتی اند یا فروشندگان محصولات شرکت های دیگرند. تمرکز آنها بر بازارهای محلی عامل کلیدی متمایز کننده است.
کارآفرینی در سازمان های مبتنی بر نوآوری
در مقایسه با نوع اول کارآفرینی، کارآفرینی در سازمان های مبتنی بر نوآوری پرریسک تر و بلند پروازانه تر است. کارآفرینان این سازمان ها تمایل به خدمت رسانی در بازارهایی فراتر از بازار محلی دارند و به دنبال فروش محصولات خود در سطح جهانی، یا حداقل در سطح منطقه ایی هستند.
این کارآفرینان معمولاً به صورت گروهی و با کمک فناوری، پردازش، مدل کسب و کار یا نوآوری های دیگر به ایجاد کسب و کاری جدید میپردازند که به آنها مزیت رقابتی قابل توجهی در مقایسه با سایر شرکت های موجود میدهد. آنها بیش از آنکه علاقه مند به کنترل باشند، به خلق ثروت علاقه دارند و اغلب به منظور حمایت از برنامه های رشد بلند پروازانه خود، مجبور به فروش سهام شرکت میشوند.
این کارآفرینان در ایجاد کسب و کار خود اغلب کندند، اما زمانی که توجه مشتری را جذب میکنند، رشد صعودی چشمگیرتری دارند. در حالیکه شرکت های کوچک و متوسط معمولا تمایل به رشد نسبتاً کمی دارند، شرکت های مبتنی بر نوآوری بیشتر علاقه مند به پیشرفت و گسترش اند. به منظور تحقق بلند پروازی های خود، آنها به رشد سریع و گسترده نیازمندند تا بتوانند به بازارهای جهانی خدمات رسانی کنند.
کارآفرینی در سازمان های مبتنی بر نوآوری موجب ایجاد شرکت هایی با مشاغلی “قابل مبادله” میشود که اگر برون سپاری منجر به رقابتی تر شدن کل کسب و کار شود، این مشاغل کاملاً برون سپاری خواهند شد. این شرکت ها به احتمال زیاد از لحاظ جغرافیایی تنوع کمتری دارند و در اطراف خوشه نوآوری متمرکز شده اند. به طور کلی برای نشان دادن نتایج درآمد یا مشاغل جدید، هرگونه سرمایه گذاری یا تزریق پول نیازمند زمان بسیار طولانی تری است.
در کوتاه مدت، مدل کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط بهتر جواب میدهد. اما با صبر و شکیبایی، سرمایه گذاری در سازمان های مبتنی بر نوآوری ظرفیت آن را دارد که به نتایج ماندگارتری برسد، همان گونه که این امر در مورد شرکت هایی مانند اپل، گوگل، هیولت پاکارد و دیگر شرکت های سهامی عام نیز دیده میشود.
کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط در مقایسه با کارآفرینی در سازمان های مبتنی بر نوآوری
کارآفرینی در سازمان های کوچک و متوسط | کارآفرینی در سازمان های مبتنی بر نوآوری |
1. تمرکز فقط بر بازارهای محلی و منطقه ایی است. | 1. تمرکز بر بازارهای منطقه ای/ جهانی است. |
2. نوآوری و رشد ضروری نیست و رقابتی بودن مزیت به شمار نمی رود. | 2. شرکت بر پایه نوعی از نوآوری (فناوری، فرآیند کسب و کار، مدل) و مزیت بالقوه رقابتی است. |
3. «مشاغل غیر قابل مبادله»: مشاغلی که به طور کلی به صورت محلی انجام میشوند ( برای مثال، رستوران ها، خشک شویی ها و صنایع خدماتی). | 3. «مشاغل قابل مبادله»: مشاغلی که لازم نیست به صورت محلی انجام شوند. |
4. اغلب، کسب و کارهای خانوادگی یا کسب و کار با سرمایه خارجی بسیار کم اند. | 4. پایه مالکیت متنوع تری دارند و شامل مجموعه وسیعی از عرضه کنندگان سرمایه اند. |
5. شرکت معمولاً در نسبتی خطی افزایش می یابد. هنگامی که پولی در این شرکت قرار میگیرد، سیستم (درآمد، جریان نقدی، مشاغل و غیره) به سرعت پاسخ مثبت می دهد. | 5. شرکت با از دست دادن پول ایجاد میشود، اما اگر موفق شود، رشد صعودی خواهد داشت. نیازمند سرمایه گذاری است. هنگامی که پولی در این شرکت سرمایه گذاری میشود، جریان درآمد/ پول نقد/ تعداد مشاغل به سرعت پاسخ نمی دهند. |
منبع مقاله : Disciplined Entrepreneurship Book : 24 Steps to a Successful Startup